Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Ostalo >>> Fotografija >>> Šest pravila koji će vam pomoći da uslikate bolje fotografije sa iPhoneom
iphone-camera-main

Šest pravila koji će vam pomoći da uslikate bolje fotografije sa iPhoneom

Siguran sam da mnogi od nas, osim iPhonea imaju bar još jedan bolji digitalni fotoaparat ali činjenica je da kada se radi o ne planskom slikanju, iPhone je velikoj većini prva opcija s obzirom da je uvijek uz nas.

Gledajući statistike na Flickeru i Instagramu, iPhone je broj jedan kamera za slikanje neformalnih fotografija u svijetu, s obzirom da svaka generacija ima jednu od najboljih kamera na mobilnim uređajima.

No iako mi je ovo teško priznati, u mnogim situacijama iPhone kamera ne postiže idealne slike naročito ako ste početnik sa ovim uređajem.

Uz to sama “Kamera” aplikacija nema sve moguće opcije koje možete naći na nekim drugim profesionalnim Camera aplikacijama kao Camera+, ali još uvijek ima sve potrebno za odlične fotografije naročito ako je znate koristiti u cijelosti.

Danas ću vam pokazati par stvarčica koje možete uraditi da bi poslikali bolje fotografije iPhonom bez ikakvih filtera i dodatnih aplikacija.

1. Osvjetljenje i Zoom

Iako je iPhone 5 kamera napravila veliki pomak što se tiče slikanja fotografija u mraku (o čemu više možete pročitati u našoj iPhone 5 recenziji), s obizrom da se još uvijek radi o malom mobilnom kamera senzoru, moj prvi savjet bi vam bio da ako je moguće uvjek slikate po danu ili u dobro osvjetlenoj prostoriji i bez LED-ice koja nikada ne producira odlične rezultate.

naslonite-iphone
Uvijek naslonite iPhone na nešto ako možete.

Osim toga, iako vaša kamera dolazi sa digitalnim zoom-om nikada ga ne koristite dok fotografirate. Korištenje digitalnog zoom-a će vam zagarantirati mutnu i zrnastu sliku. Umjesto, toga koristite “Crop” funkciju o kojoj ću pričati niže u članku.

2. Mutnoća (Blur)

Prilikom slikanja većina ljudi koristi software gumb u dnu iPhone zaslona. Što većina nije svjesna je to da kada tapnete zaslon u isto vrijeme dovoljno zatresete i uređaj što veoma često doprinosi mutnim slikama. Međutim srećom postoje tri puno bolja načina da uslikate photo.

photo-sa-slusalicama

 • Headphones. Najbolji način da izbjegnete blur je da koristite iPhone slušalice. Pritiskom na + gumb na slušalicama možete uslikati veoma oštru sliku sa obzirom da ne dotičete zaslon.
 • Volume Gumb. Druga metoda je da koristite volume + gumb na samom uređaju. Ovo će većini koji se koriste normalnim foto aparatom biti najprirodnija metoda sa obizrom da je volume + gumb na istom mjestu gdje i okidač na regularnim foto aparatima.
 • Tap and hold metoda. Ako nemate slušaice, te ste navikli na software gumb, dobra metoda je da pritisnete gumb na zaslonu te ga ne pustite odmah već pričekate da ustabilite uređaj te ga onda polako otpustite.

volume-gumb-shutter

Više trikova sa iPhoneom možete naći u postu 10 trikova koje bi svaki korisnik iPhonea trebao da zna.

Vrijedno je napomenuti da ako i nemate tripod, slike će vam uvijek biti manje mutne ako se naslonite na nešto stabilno za vrijeme slikanja ili ako naslonite iPhone na nešto stabilno za vrijeme slikanja.

3. Exposure i Fokus

Kao što znate ovisno o osvjetljenju i subjektu fotografije, iPhone će sam odrediti svjetlinu i fokus. Međutim ovo ponekad nije idealno. Ako vam se ne sviđa što je iPhone sam odlučio prilikom slikanja, kliknite u različite djelove zaslona kao bi promjenili svjetlinu slike ili se fokusirali na drugi subjekat.

Pored toga iphone kamera ima takozvani “AE/AF lock” (Auto exposure/Auto Focus lock) koji možete koristite za malo profesionalnije fotografije gdje vam je subjekat oštar i u fokusu, a pozadina mutna kao na profesionalnim DSLR fotografijama.

lock-na-iPhone
AE/AF lock na iPhone
lock-na-travu
AE/AF na travu u pozadini.

AE/AF lock možete aktivirati tako što kliknete na zaslon za vrijeme slikanja fotografije, te držite prst dok iPhone ne zaključa exposure i fokus na određenom djelu fotografije. AE/AF lock text će se pokazati na dnu zaslona.

Ovo vam može odlično poslužiti ako slikate nesto blizu te želite da je pozadina mutna ili obrnuto.

4. HDR

HDR ili High Dynamic Range fotografije su odlične za slikanje prirode i subjekata koji su statični. HDR o kojem smo pisali u detalje radi na principu slikanje više slika sa različitim osvjetljenjem u isto vrijeme. iOS software instantno spaja sve slike te vam daje fotografiju sa više detalja s obzirom da neke od slika koje se spajaju imaju exposure za svijetlije dijelove scene a neke za tamnije.

regular-oblaci-overexposed
Obična fotografija bez HDR. Oblaci, nebo i horizont su over exposed i presvjetli do te mjere da se gube detalji. Lice i tijelo u sjeni. Click to Enlarge.
HDR Foto. Obratite pažnju na ornji desni kut. Oblaci imaju više detalja, Lice mi je više osvjetljeno i boje su realnije stvarnošču kroz cjelu fotografiju.
HDR Foto. Obratite pažnju na gornji desni kut. Oblaci imaju više detalja, Lice mi je više osvijetljeno i boje su realnije stvarnošću kroz cijelu fotografiju.  Click to Enlarge.

HDR možete upaliti pod “Opcije” gumbom u kamera aplikaciji. Vrijedno je napomenuti kada slikate u HDR modu, iPhone sprema originalnu fotografiju i HDR verziju za svaki slučaj. Ovu opciju možete aktivirati u postavkama Kamera aplikacije.

5. Pravilo trećina (Rule of thirds)

Ako ste kao mnogi, onda vam većina fotografija ima subjekt točno u sredini. Što više dobro ste se potrudite da ga postavite u sredinu. Na žalost to je najgori način za kreaciju interesantne fotografije. Ako imate dosta ovakvih fotografija,  onda vjerovatno niste čuli za fotografsko pravilo trećina i vrijeme je da probate nešto novo.

U suštini pravilo kaže da je svaka fotografija podijeljena na 9 jednakih dijelova putem rešetke napravljene od tri horizontalne i tre vertikalne crte. Pravilo kaže da bih vam subjekt slike trebao biti na jednoj od tih linija ili na intersekciji tih linija.

Pravilo je veoma pojednostavljeno i primjer je samo jedna od tisuće mogućih kombinacija. Više informacija i primjera o pravilu možete naći na jednom od brojnih foto blogova.

rule-of-thirds
Rule of thirds. Pravilo trećina u akciji. Subjekat je na intersekciji linija rešetke.

Što je sa rešetkom? Nju možete aktivirati u Kamera aplikacji pod Opcijama.

Probajte koristiti rešetku i pravilo trećina i sami, i vidjećete da ćete da ćete uslikati interesantnije fotografije?

6. Uređivanje fotografija i post produkcija

Naravno ako imate jednu od popularnih foto aplikacija nakon slikanja, slike ćete vjerovatno uništiti sa jednim od trendnih filtera. Ali što ako ne želite filtere već samo malo bolju i precizniju fotografiju?

Ne zaboravite da ako odete u Foto album, kliknite na foto te na “Uredi” u gornjem desnom kutu, iOS će vam omogućiti da napravite “Crop” fotografije što bih uvijek trebali koristiti umjesto digitalnog zuma za vrijeme slikanja. Crop ce vam pomoći da se riješite dijelova slike koji vam nisi bitni te da se poslužite pravilom trećina čak i ako ga niste koristili za vrijeme slikanja originalne slike.

crop

Osim toga imate opciju za poništavanje,  crvenila u očima, te da kliknete na “čarobni štapić” te automatski popravite boju, svjetlinu i druge dijelove kompozicije.

tools

Ovo su par pravila kojih se ja uvijek držim i sa kojim definitivno postižem bolje fotografije. Nadam se da će ova pravila pomoći i vama. Ako i sami imate neko dobro pravilo ili trik koji vam omogućava bolje fotografije podijelite ga sa našim čitateljstvom u kometima.

 • markogrubi

  Omare, jesi to ti na slici??? :D:D:D:D

 • markogrubi

  hahah you nutter :):)

 • Ante

  Bok, svida mi se vas blog a znam pun o iphone tweakovimaa i jailbreaku pa sam odlucio napraviti kanal na yt sa tutorialima pa ako mize reklama ili da mi bar recete je li dobro ;)

 • Vvvv

  Može li mi netko odgovoriti, nevezano za ovu temu. Pošto hackulo više nije dostupan, a isto tako i instalous , šta će se dogoditi ako ih obrišem u cydia. Odnosno da li će mi aplikacije i tweakovi raditi i dalje. Hvala!
  V.

  • ArminB

   Da

 • veddo Pintol

  Mozete li mi reci sta znaci kada iPhone 5 ima ovu oznaku ?

  iPhone 5 GSMCDMA ?

  • GSM i CDMA su dvije razlicite vrste tehnologije koja se koristi za prenos podataku u mobilnim mrezama. Kod nas se koriste GSM mreze. CDMA je vise zastupljen u Americi te tu tehnologiju koristi Varizon Wireless USA i mnoge druge manje kompanije. GSM i CDMA oboje imaju svojih prednosti i mana mada vise o tome mozes naci po netu. iPhone 5 ima tri modela koji rade na razlicitim mrezama i bendovima. Vise informacja o tome mozes naci na Apple stranici.

   GSM model A1428*: UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (Bands 4 and 17)

   CDMA model A1429*: CDMA EV-DO Rev. A and Rev. B (800, 1900,
   2100 MHz); UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE
   (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (Bands 1, 3, 5, 13, 25)

   GSM model A1429*: UMTS/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz); LTE (Bands 1, 3, 5)

   • veddo Pintol

    Super, skontao sam, hvala ti puno na odgovoru i izdvojenom vremenu !;)

    Pozz

 • da li točka 3. postoji i na iphone 4?

  • AE/AF ovisi o iOS firmweru na kojime si. Postoji na svim uređajima mislim od iOSa 5 pa gore. Ja je definitivno imam na iPhoneu 4 iOS 5,1,1

 • pongra

  Super post, hvala moderatoru!!!

 • Nevjerovatno koja kamera!

  Ovo je doseglo nebesku granicu…, hdr slike i hdr video 13 mpix u necem tako malom, magicna konfiguracija, a jos lici i na iphone…, jednostavno vrh svih vrhova…, pogledajte ovo cudo; xsperia z

 • Sale Kaknjo

  Zašto mi na iphone 4s slike budu mutne kad slikam u mraku pozdrav

 • tijansaa

  Kako na ajfonu 5 na obicnoj maeri da nadjem efekte?