Wednesday, 18 May, 2022
Home >>> Apple >>> iTunes >>> Sinkronizacija iPhone-a i iTunes-a (UPDATED)
iTunes i iPhone

Sinkronizacija iPhone-a i iTunes-a (UPDATED)

Jeli vam iTunes još uvijek nepoznat? Ili vam možda samo neke stvari nisu jasne? Ovdje ćemo vam pokazati kako koristiti iTunes i što su karakteristike svake sekcije i svake opcije. 

Davne 2011-e smo pisali o sinkronizaciji vašeg iPhone-a sa iTunes-om. Kako je to bilo nekada možete pogledati ovdje, a kako je to danas ćemo vam pokazati u ovom postu. Koliko toga se promijenilo, a koliko je ostalo isto, vidjet ćemo na kraju svega. Napraviti ćemo sve po redu, od Tab-a pod imenom Sažetak, pa sve do onog Tab-a Informacije. Da bismo vama to sve lakše objasnili razradit ćemo svaki dio u detalje. Pa da ne odugovlačimo previše, najbolje da krenemo.

Prilikom prvog korištenja iPhone uređaja, ili prve sinkronizacije, ovisno o spajanju vašeg iPhone-a s vašim računalom, iPhone će se početi automatski sinkronizirati. Ako vam je to prvo korištenje iPhone-a onda bi bilo najbolje pustiti da on odradi svoje. No ako ste već ubacili brojeve, slike, aplikacije, glazbu ili nešto drugo u vaš uređaj onda bi najbolje bilo pritisnuti mali x u zaglavlju iTunes-a gdje se vidi proces sinkronizacije. Nakon dovršetka ili ne dovršetka sinkronizacije, ovisno o vašem odabiru.

U novijim izdanjima iTunesa pri spajanju će te dobiti mali ikonicu iPhone-a odmah ispod trake Izbornika. Kliknite na tu ikonu te će te dobiti uvid u svoj iPhone model. Odavdje nadalje će svaki Tab biti zasebno objašnjen.

 

Sažetak / Summary:

Radi se o pojedinim podacima koji su pripisani uređaju, te dolaze poneke opcije koje će te podesiti po vašim željama. Sažetak se dijeli na nekoliko okvira.

Prvi okvir pod imenom modela vašeg uređaja donosi kapacitet, serijski broj te vaš mobilni broj ako koristite karticu s tim uređajem. U istom okviru će te pronaći opciju za ažuriranje vašeg softvera tj. iOS-a i obnavljanje vašeg uređaja, tj. resetiranje uređaja na tvorničke postavke.
Drugi okvir pod imenom ”Sigurnosne kopije” donosi opcije za izradu sigurnosne kopije te obnavljanje vašeg uređaja iz jednih od prijašnjih kopija.
Treći okvir se nalazi pod imenom ”Opcije” i baš kao što kaže nudi vam razne opcije poput automatske sinkronizacije koju ste ili niste maločas prekinuli.

S

 

Aplikacije / Apps:

Sve aplikacije koje ste ikada sinkronizirali sa vašeg uređaja ili napravili sigurnosnu kopiju uključujući aplikacije. Ako imate aplikacije od prethodnih sigurnosnih kopija onda prilikom obnavljanja vašeg uređaja, možete samo odabrati koje aplikacije želite ponovno na vašem uređaju klikom na gumb Instaliraj i zatim Sinkroniziraj. (Moguće je i više aplikacije odjednom)

DrugiTab-Aplikacije

 

 

Glazba / Music:

Sva glazba koja se nalazi u iTunes aplikaciji koju se nadodali, ovjde je možete dodati u vaš iPhone tako što će te odabrati opciju Sinkroniziraj glazbu te će se odabirom otvoriti još dvije opcije:

 1. Cijela glazbena medijateka – sinkronizira svu vašu glazbu iz iTunesa na vaš iPhone
 2. Odabrane reprodukcijske liste, izbođači, albumi i žanrovi – sinkronizira samo ono što vi odaberete iz vaše iTunes medijateke

TreciTab-Glazba

Filmovi / Movies:

Sve se odvija potpuno isto kao i u glazbi jedino što su ovdje slučaj videozapisi. Možete odabrati sve, ili samo određene.

CetvrtiTab-Filmovi

TV emisije / TV shows:

Iako mali broj Evropljana kupuju TV emisije putem iTunesa, u Americi je ovo veliki trend. Sve više i više ljudi isključuje kablovsku i setelitsku televiziju te relativno jeftino za Američke prihode kupuju pojedine serije putem iTunesa.  Ako ste jedan od tih, ovdje ćete naći listu svih emisija koje ste kupili putem iTunesa poredane po vrsti emisija i po epizodama koje imate. Ovje možete kliknite “check” te sinkronizirati iste s vašim iUređajem ovisno o tome koje vam trebaju ili sve koje već niste pregledali i slično.

PetiTab-TVEmisije

 

Fotografije / Photos:

Sinkroniziranje fotografija se odnosi na to da prebacite slike koje želite u vaš iPhone iz bilokojeg folder-a na vašem računalu. Vlastiti odabir. Ali ako ih poželite obrisati, morat će te to također napraviti putem iTunes-a.

PetiTab-Fotografije

Informacije / Info:

Iako mnogo toga piše, većinski dio svega toga su upute za sinkroniziranje bilješaka, kontakata, ali ima jedna opcija koju vi možete kliknuti a to je sinkroniziranje E-maila sa vašim iTunes-om, znate… Radi lakše organizacije.

SestiTab-Informacije

——————————————————————————————————————————-

Sinkroniziraj? A što to znači?

U ovom slučaju sinkronizacija znači da ako naprimjer na vašem računalu imate neku super pjesmu i stavite je u iTunes. Ona će biti u iTunes-u, ali neće biti i na vašem iPhone-u. Za to služi sinkronizacija. Da se podaci iTunes-a i iPhone-a izjednače. Naravno svi tabovi koje smo prošli maločas imaju opciju Check/UnCheck te nakon svake promjene je najbolje sinkronizirati vaš uređaj kako bi se primjenile promjene. Naravno da nećete sinkronizirati jednu po jednu pjesmu, ali za neke stvari je najbolje odmah obaviti sinkronizaciju.

Kako da sinkroniziram svoj uređaj?

Za to morate spojiti vaš iPhone sa računalom kako biste to mogli. Kada kliknete malu ikonicu iPhone-a koja se pojavi prilikom spajanja dolje desno će vam na svakom tabu od prije navedenih stajati sinkroniziraj gumb. Stisnite ga čim Checkirate/UnChekirate nešto što želite ili ne želite na vašem uređaju.

 

Ako vam je ovaj članak bio od pomoći, pogledajte i ostale vijesti na našoj Facebook stranici, a ako imate pitanja slobodno pitajte u komentarima. Pomoći ćemo kako god možemo.

 • Zsolt

  Ako se ne varam i dalje je prisutno da ako probate syncati muziku iz jednog iTunesa a Video iz drugog prilikom sinkanja sa drugim iTunesom, javit ce vam da je vec sinkan sa prvim i da ce sve pobrisati ako nastavim, a to se ne desi. iTunes je kao Word, mutant, samo su dodavali na njega i nikada ga nisu napravili boljim. Tuga i zalost.

 • miro

  mislim da sam prebacio kontakte na itunes…kako da ih sada vratim na iphone? ažurirao sam ios.

 • Miroslav Jovanovic Schvaba

  IMAM IPHONE 6+,KAKO DA PREBACIM MUZIKU SA IPHONA NA ITUNES,POSTO SAM UZEO NOV IMAC I U ITUNESU NEMAM MUZIKU KOJU IMAM NA IPHONU,
  UNAPRED ZAHVALAN