Friday, 20 May, 2022
Home >>> Cydia >>> Što je Cydia Safe Mode i što učiniti ako vam iPhone ode u Safe Mode?
safe-mode-cydia

Što je Cydia Safe Mode i što učiniti ako vam iPhone ode u Safe Mode?

Ako imate Jailbreakan iphone te ste instalirali neke od tweakova iz Cydia, vjerojatno ste već vidjeli Safe Mode zaslon te se pitali čemu on služi? Ako niste, ovdje možete naći objašnjenje za to što je Cydia Safe Mode i kako izaći iz njega u slučaju da vam se to ikada desi.

Da bih objasnio Cydia Safe Mode, moramo početi otpočetka, odnosno od Mobile Substrate koda.

Mobile Substrate

Mobile Substrate je kod koji je napisao developer Cydiae, poznati Jay Freemana (Saurik). Mobile Substrate možete gledati kao malu aplikaciju koja kontrolira sve ostale jailbreakane aplikacije na vašem iUređaju te vas štiti od onih aplikacija i tweakova koje nisu napisane kako treba.

Dakle, prvo imate iOS, a na vrh iOS-a stoji Jailbreak sa Mobile Substrate platformom koja služi kao glavna centrala koja pazi što Cydia tweakovi i Aplikacije rade sa iOS-om.

E kada se desi neki problemi i kada neka dva tweaka nisu kompatibilni, tu u prvi plan dolazi Cydia Safe Mode.

UPDATE:

Novi update za mobile substrate dozvoljava da se substrate potpuno ugasi za vrijeme boota, što bi trebalo pomoći sa različitim tweakovima koji su nam donosili takozvani boot loop.

Boot Loop vam je problem kad vam je iPhone stuck na bijeloj jabuci te ga ne možete rebootati. Ovo se obično desi nakon instalacije tweaka koji nije kompatibilan sa nekim drugim tweakom koji već imate instaliran. Prema uputama Saurika sada možete ugasiti substrate te samim tim i  sve tweakove na iPhoneu, tako što drzite gornje dugme za volume za vrijeme boot procesa. To znači da ćete na ovaj način moći zaobići Boot Loop te skinuti tweak koji vam je do sada pravio probleme. Ovo vam takodjer moze pomoci ako ne mozete uci u Cydiau radi razlicitih crasheva.

Safe Mode

Safe mode je funkcija Mobile Substrate platforme koja sprečava iUređaj da uđe u takozvani “Permanent Crash Cycle” ili “Infinite Loop Crash” odnosno da vam sruši operativni sistem. U tom slučaju bi morali da ponovo napravite restore cijelog iUređaja preko iTunesa.

Safe Mode vam također omogućava da skinete i izbrišete Cydia aplikaciju ili tweakove koji ne rade kako treba.

Drugim riječima, Safe Mode u Cydiai radi kao i safe mode na Windows računalima.

Bez te opcije, Cydia i Jailbreakanje ne bi bilo što je danas. Zašto? Zato što svaki put kada bi neka apliacija srušila iOS, morali biste raditi restore preko iTunesa.

Zahvaljujući Safe Modu, u većini slučajeva je dovoljno da samo restartate iUređaj ili izbrišete jedan od tweakova.

Kako izaći iz Safe Mode-a

Primjer, ako ste imalo nalik meni, onda vjerojatno imate dosta tweakova loadiranih na vasem iUređaju. Ja ih trenutačno imam preko 20.

Ponekad se zna desiti da kada instaliram novi tweak, iPhone ode u Safe Mode.

Safe mode mi nudi dvije opcije. Jedna je “OK” a druga je “restart”.

Ako napravim restart, u većini slučajeva sve je OK te iUređaj nastavlja raditi kako treba, međutim ponekad nakon restarta, iUređaj ponovo ode u Safe Mode. Što to znači? To znači da zadnji tweak koji ste instalirali ruši iPhone OS, ali umjesto toga Mobile Substrate stavlja iUređaj u Safe Mode koji vam dozvoljava da otkrijete problem.

Kako pronaći tweak koji vam baca iPhone u Safe Mode.

Ako pritisnete “ok” opciju, iPhone će nastaviti raditi kao i normalno ali će Mobile Substrate isključiti sve instalirane Cydia aplikacije. Odnosno telefon će nastaviti raditi ali onako kako bi radio da niste jailbreakali telefon.

Sada je na vama da odete u Cydiu i da izbrišete tweak koji vam pravi problem. Ovo je u većini slučajeva zadnji tweak koji ste instalirali budući da je prije njega sve bilo u redu. Odite u Cydiau i izbrišite ga. Restartajte iUređaj i to će vam u većini slučajeva riješiti problem.

Sljedeći put kada vam iPhone ode u Safe Mode, umjesto da se ljutite, sjetite se da vam je Safe Mode i Mobile Substrate upravo uštedio sate vremena koje bi proveli na restore uređaja preko iTunesa.

Kako pronaći tweak koji vam baca iPhone u Safe Mode.

Ako vam se sviđa Omizio.com, sada nas možete pratiti preko FacebookaTwittera ili dobivati dnevne iPhone novosti putem emaila.

 

 • v1blcky

  Ja sam napravio Jailbrake 5.0.1 unthedrt i sve je bilo ok i san nakon 3 tjedna ne radi niti jedna cydia app niti crackane igre,a ne pise mi da je uredaj u safe modu(tako da nemrem ni uc u cydiu i izbrisat tweekove.

 • davor

  ovde pise posle safe mode odes u cydiu i obrise tu sto ti smeta,ali ja sam brisao i on je obrisao,i poslao me u safe mode… sta sad da brisem,hehe

 • ivann

  imam jedan slican problem, telefon nece da mi se upali, samo ako ga prikacim na punjac, ali pojavi mi se jabucica i tako se vrti u krug. Nzm sta da radim nemam cydiu , pa me sad malo brine sta se desava, ako neko ima neko resenje bio bih mu zahvalan

 • ivann

  skapirao sam kada telefon ode u Safe mode treba izbrisati neke tweakove , ili uraditi restore , ali meni je problem jer nemam cydiu pa mi preostaje samo da uradim restore , da li postoji nacin da sacuvam slike iz telefona neka mi neko javi ako moze bio bih vam veoma zahvalan :D

  • Ako imas safe mode imas i Cydia. Safe mode je dio Cydia i jailbreaka. Probaj pronaci cydia putem spotlight trazilice. Ono lijevo od glavnog screena. Sto se tice problema probaj uraditi ovo pa onda skini tweakove.

   “Boot Loop vam je problem kad vam je iPhone stuck na bijeloj jabuci te ga ne možete rebootati. Ovo se obično desi nakon instalacije tweaka koji nije kompatibilan sa nekim drugim tweakom koji već imate instaliran. Prema uputama Saurika sada možete ugasiti substrate te samim tim i sve tweakove na iPhoneu, tako što drzite gornje dugme za volume za vrijeme boot procesa. To znači da ćete na ovaj način moći zaobići Boot Loop te skinuti tweak koji vam je do sada pravio probleme. Ovo vam takodjer moze pomoci ako ne mozete uci u Cydiau radi razlicitih crasheva.”

   • A slike mozes spasiti na vise nacina nakon sto podignes telefon. Preko iClouda, iTunesa, Dropboxa itd. Imamo sve upute na blogu. Osim toga moes napraviti restore putem ovog procesa. http://www.omizio.com/jailbreak/kako-napraviti-iphone-restore-na-6-x-x-bez-gubljenja-jailbreaka-putem-ilax-rat-a/

    • ivann

     Hvala puno :D

     • ivann

      Uh sad sam nesto citao i video da ios 7 ne podrzava cydiu , tako da ta mogucnost otpada , meni telefon uopste nece da se upali dok ga ne prikacim na usb i tad nece da se upali nego samo “vrti jabuku “, probao sam da ga ubacim u dfu mod i da uradim restart preko itunesa ali mi prikazuje error21 :D

 • alkoo

  izbrisao sam u cidia safe mode sa displaya al sad nemogu naci mrezu operatora jer nece da mi prepozna sim karticu
  da li mi mozete preporuciti sta da uradim
  unaprijed hvala

  • alkoo

   uspio sam povratiti mrezu tako sto sam instalirao ultrasn0w sa vasim uputama
   sve pohvale za vas

 • najo

  nemogu upaliti mobitel imam samo jabuka prilikom paljenja i nece da se upali iPhone 3gs

 • elma

  nemogu upaliti mobitel ali kada pritisne dugme vibrira sta cu raditi

 • Maki

  Oporavila sam iphone 4s u safe modu, ali su se svi podaci slike, snimci izbrisali, nema ih, samo kontakti i po koja beleska, postoji li neki nacin da povratim podatke, to mi je bas vazno?