Friday, 25 September, 2020
Home >>> Apple >>> iOS >>> Znate li da vam iPhone ima Night Mode, za čitanje po noći?
night-mode

Znate li da vam iPhone ima Night Mode, za čitanje po noći?

Ne znam kako vi ostali, ali ja se obično uhvatim surfanja i čitanja pred spavanje. Ono kad svi legnu i niko me ne ometa. Čitam obično na iPhoneu kako bi se tobože uspavao. Međutim tu postoji mali problem. Nakon desetak – petnaest minuta čak i pod najnižim osvjetljenjem zaslona i kad se oči naviknu na mrak, bijele web stranice počnu biti presvijetle,. Ako ste malo stariji kao ja, ne samo da vas ovo iritira, već vas malo i oči bole.

Osim iritacije, poznata je činjenica da svijetlo mobilnih zaslona spušta nivoe melatonina te vas još budi umjesto uspavljuje pošto vam mozak misli da je dan. Tako vam ja čitam sinoć i kontam zašto Apple nije ugradio noćni mod kao u iBooksu gdje je pozadina crna a text bijel? Reko’ sigurno postoji neki browser sa night modeom u App Storeu. I tako ja Googlam night mode browser kad se sjetim da u postavkama ustvari i postoji ova opcija.

E sada ovo neće biti iznenađenje za one od vas koji ovo koristite, ali reko’ daj da napišem par riječi za one koji se možda susreću upravo s ovim problemom.

Sam Safari browser nema ovu opciju ali kao dio pristupačnosti u postavkama možete obrnuti boje, tako da sve što je bijelo postaje crno, a sve crno bijelo. Naravno ovo radi i sa svim drugim bojama, međutim za mene je upravo ono što mi je trebalo. Bijeli text na crnoj pozadini. Sada više oći ne bole.

obrni-boje-

Odite u Postavke, Općenito, Pristupačnost, te upalite Obrni Boje.

Ako mislite ovo češće koristi, postoji još jedna bolja opcija, gdje ove obrnute boje možete aktivirati sa troduplim klikom na home gumb. Odite u Postavke, pa Općenito, pa Pristupačnost pa skorz na dnu Prečac pristupačnosti. Kliknite to i onda odaberite “Obrni boje”. Sada možete aktivirati ovu funkciju s troduplim klikom na home gumb.

Jedini problem sa ovim postupkom je to što su i slike, i ikonice, i menui obrnutih boja, tako da ako mislite pregledati slike ovo vam nije dobra solucija. Oni koji vole čitati po noći bi je svakako tebali probati.

Nadam se da će ovo pomoći bar nekima a vi ostali nam javite što vi koristite da bi se riješili ovog problema.