Tuesday, 17 May, 2022
Home >>> Apps >>> App Store Apps >>> Google Chrome za iPhone i iPad – Recenzija
google-chrome-for-ios

Google Chrome za iPhone i iPad – Recenzija

Nakon bukvalno 5 godina čekanja moj omiljeni internet browser Chrome napokon je postao dio Appleovog eko sustava. Mislim da nisam bio ovoliko oduševljen sa nekom aplikacijom od kako je izašao BiteSMS, a ako pratite Omizio.com onda znate da je BiteSMS moja omiljena iOS aplikacija.

Za razliku od Gmail appa, i mnogih drugih polovično uradjenih Google aplikacija koje su završile na iOSu, Google Chrome je stvarno san snova i sve što sam očekivao od Chrome mobilnog browsera, pa čak i više.

Ako ste korisnik desktop inačice Chromea onda znate da je to najbrži i najbolji internet browser, čak puno brži i bolji od Firefoxa. Ako ga do sada niste probali ova mobilna verzija će vam dati još jedan razlog da se prebacite na Chrome za obično racunalo, ali i za iPhone i iPad.

Bookmark, History  i Tab Auto Sync

Kao osoba koja radi 16 sati na dan sa različitim računalima, pa čak i različitim platfomama, što kod kuće što na poslu, jedan od velikh pluseva kod Chrome browsera je to što su vam bookmarks, history te otvoreni tabovi svi syncani izmedju svih računala kojima imate pristup.

Taj isti, odlični bookmark, history i tab sync je sada tu i za iPhone i za iPad.

Što to znači za nas kao korisnike? To znači da sada možete započeti nešto čitati na Macu, pa onda nastaviti na iPhoneu, pa onda nastaviti na Windowsu a poslije možda i završiti na iPadu. Osim toga, više ne moramo imati 6 vrsta bookmarka ili koristiti neki od internet bookmark servisa. Sada je sve veoma jasno složeno preko Chromea. Napravite bookmark na iPhoneu, čekat će vas kući na računalu. Pogledate neku odličnu stranicu na poslu pa je se ne možete sjetiti kod kuće? Samo zavirite u history fajlu te je otvorite na drugim računalu.

Ove tri funkcije su nešto što sam ja osobno želio na Chromeu već godinama. Sync je veoma jednostavan. Samo se logirajte na Google korisnički račun koji već korisitite za sync na kućnom računalu i za par sekundi vam je sve na iPhoneu. Genijalno!!!

UniBar Search

Google Chrome za iPhone, poput PC verzije, dozvoljava search direktno iz address bara. Znači nemate dva bara, jedan za adresu a drugi za search, kao na Safariju za iOS 5.

Geste

Chrome vam dozvoljava prebacivanje izmedju tabova te zatvaranje tabova putem jednostavnih gesti sto jos vise ubrzava rad na browseru. E, da! Jesam li spomenuo da možete otvoriti beskrajan broj tabova? A ne samo 8 kao u safariju? Yup!

Incognito

Kao i desktop inačica, njena iOS sestra takodjer ima sada već poznati Incognito mode u koji se možete prebaciti izravno iz samog browsera.

Tabs

Osim što možete otvoriti stotine tabova, veoma me je iznenadilo i kako dobro izgledaju tranzicije izmedju tabova. To morate vidjeti. Very Smooth!

Glasovna Pretraga

Tko bi rekao da će Google na kraju donijeti glasovnu pretragu na starije iOS uredjaje a ne Apple. Dobar potez, Google. Dobar potez. Chrome browser kao i Google.com ima opciju za glasovnu pretragu. Ako vam se ne da tipkati samo recite što vam treba.

Brzina

Što se tiče brzine, izgleda da Chrome ne koristi poznati Nitro Java Script engine koji se može naći u Safariju. Ipak nakon ovog malog testa sa dva indenticna iPhonea 4 jasno je da je Chrome iste brzine kao i Safari ako ne i brizi. Vi odlucite sami.

Pogledajte ovu kratku prezentaciju.

Mislim da ste vjerovatno već uvjereni da je ovo broswer za vas. Chrome za iOS je za sada samo dostupan na US App Storeu mada se očekuje i u ostalim zemljama do kraja dana.

Naravno, ako vam se ne čeka dok Chrome dodje u Cro App Store prebacite sa na USA store te ga preuzmite potpuno besplatno sa ovog linka.

Tu su vam moja mišljenja. Volio bih čuti što vi mislite o Chrome browseru? Javite nam u komentarima ili preko Fejsa.

 

Drugi Mobile Chrome Dodatci:

Postavite Chrome kao systemski browser putem BrowserChooser Tweaka.

Dodajte Full Screen i Pull To refresh na Chrome putem Chromizer Tweaka.

Dodajte Nitro Java Script Engine putem Nitrous Tweaka.

 

Ne želite Chrome? Pogledajte neke od drugih dobrih alternativnih browsera za iPhone i iPad:

Dolphin Browser Odlicna Alternativa Safariju

SkyFire 2.0 – Flash Video na iPhoneu

Mercury Web Browser Pro

 

 • Sanitarac

  WOW! nisam se nadao ovome, ali iskreno ugodno iznenađenje…

 • Sokre

  Odlican pretrazivac, sve je fluidno.. stranice se ucitavaju odilicno.. ma
  sve super :)

 • TheGreen

  Odma je i u CRO STOREU, i skida se odmah :D ovako što sam čekao da se pojavi :)

 • Alen

  Potez godine:-)

 • Mile

  Odlično radi,ali me najviše iznenadio voice search!! Vrhunski

 • stucek

  Daleko najbolji browser.. daleko najbolji.. jednostavnost, brzina, fluidnost.. cista 10-tka

 • milanko

  meni otvara preko wi-fi bez problema a preko mobilne mreze nece znali neko u cemu je problem

 • Chuckie

  Kako da syncam bookmarkse sa kompjutera? Vidim tabove sa kompa na ajfonu, ali bookmarksi su mi prazni na telefonu? Ulogovan sam na oba uređaja istim gmail accountom.

 • Grubyc

  Dobar je..jeli iko nasa neku brzu caku za refresh??

  • Treba nam pull to refresh Chrome tweak sto prije. Siguran sam da ga netko već pravi.

 • Dada

  Nije fluidan sve trza ko na androidu a koristim 4s
  Kod zakretanja ekrana ne prilagodi prikaz preko cijele sirine ekrana vec to moras rucno
  Nema citac
  Upises omizio a on te prvo odvede na google stranicu a ne direktno
  Ruzan
  To sam otkrio u nepunu minutu koristenja pa je uslijedilo brisanje

 • davor

  ej a kakoda npr ovu vasu stranicu stavim na ekran iphone? sa safarija mi bilo lako,dodaj uzaslon i to je to,a to ovde nevidim???