Saturday, 21 May, 2022
Home >>> Apple >>> iPhone / iPod >>> iPhone 5 >>> Otvaranje iPhonea 5 i moji prvi dojmovi
iphone-5-dojmovi

Otvaranje iPhonea 5 i moji prvi dojmovi

Proslo je nešto više od 24 sata otkako sam otvorio i počeo koristiti iPhone 5. Za to vrijeme sam stigao napraviti par videa, više testova, još više usporedbi sa starijim uređajima, ali najviše sam vremena proveo gledajući u novi iPhone. U ovom postu ću vam pokušati dočarati kako sam ja osobno doživio prvi dan sa iPhoneom 5.

Kada sam ga otvorio, nisam znao što očekivati? Mislim da to možete čuti i u mom glasu u ovom videu. Pročitao sam toliko glasina i saznao toliko specifikacija, pročitao i negativne i pozitivne komentare o izgledu, karakteristikama, hardwareu, softwareu i svemu ostalom.

Tisuće mišljenja. Čak je i naš Kile prije par mjeseci rekao da će pojesti miša ako Apple izbaci duguljasti iPhone za wide screen zaslonom koji nam je već tada bio serviran u raznoraznim glasinama, konceptnim videima a poslije  smo to mogli vidjeti i na plastičnim fakeovima korištenim za pravljenje maskica i dodatne opreme.

Slike i videa iPhonea 5, koje ste čuli i vidjeli, uključujući i ova dva moja dočarat će mozda 1.7% iPhonea 5. To mi je već bilo jasno nakon par minuta korištenja uređaja.

Osim onog što sam uspio objasniti u ova dva videa, evo još par mojih početnih zapažanja i dojmova o iPhoneu 5.

Izgled i boja

Izgled je fenomenalan. iPhone 5 je prelijep. Sada je iPhone duži za 9mm. Naviknete se na tu veličinu u roku od par minuta te potpuno zaboravite prethodni razmjer zaslona. Primijetio sam da je većina slika i videa fotkano iz takvog kuta da iPhone ustvari izgleda duži nego što stvarno jeste.

Crni iPhone 5 je puno mračniji od crnog iPhonea 4/4S. Više je nekako “muški”. Snažniji. Tvrđi. Izgleda kao komad crnog mermera. Podsjeća me na monolit iz Space Odyssey 2001. Stealth. Bosanci bi rekli: “Mrak”.

Prošlogodišnja vanjska antena, takozvani band, više ne postoji. Zadnje staklo i antena su zamijenjeni jednodijelnom pozadinom koja je napravljena od ioniziranog aluminija. Dio je obrađen tako da vam daje percepciju da iPhone izgleda slično iPhoneu 4/4S.

Medjutim, prednja strana je puno mračnija. Crte između zaslona i gornjeg dijela sa kamerom i donjeg dijela sa home dugmetom su nevidljive na iPhoneu 5. Skoro uvijek se vide na fotkama, međutim uživo su praktično nevidljive.

Ne vidi se metalna “band” antena. To je također crno (tamno, tamno sivo) tek toliko da vidite da se radi o posebnom dijelu, a zapravo to nije. Odlična optička varka.

Dvobojna pozadina je genijalna. Budući da iPhone više nije od stakla, pozdravite se sa packama i otiscima prstiju, a uz to i sa razbijenim staklenim pozadinama. Uz to, nema dvojbe da imate iPhone 5.

Sve je drugačije ali opet nekako slično i poznato. To što je dizajn bio već poznat nije loše. Ta sličnost vam daje dojam da još uvijek u ruci imate iPhone. Još uvijek držite nešto što već volite, na što ste navikli, nešto što očekujete. Zašto to mijenjati? Zašto popravljati nešto što nije pokvareno?

Manje ali veće

Uvijek sam mrzio lagane telefone. Zašto? Zato što su lagani telefoni većinom napravljeni od plastike, i dojme se kao da su prazni iznutra. Kao da držite samo okvir.

To nije bilo tako ni sa iPhoneom 4 ni sa 4S. Ti uređaji su bili solidni, poteški, metalni, stakleni. Da ste htjeli, njime ste mogli i razbiti nešto.

Moram vam priznati da nisam bio siguran hoće li mi se svidjeti to što je iPhone 5 lakši. Čak 20%. Međutim, kako sam utvrdio nakon par minuta, kada je nešto napravljeno od tako dobrog materijala, težina nema nikakvog uticaja na čvrstinu.

Iako je iPhone 5 stvarno osjetno lakši, ni u jednom trenutku ne odaje osjećaj kao da držite jeftini komad plastike, čega sam se najviše bojao. I to je jedna stvar na koju se naviknete u roku od par minuta.

Sve na ovom uređaju je novo ali i poznato u isto vrijeme. Osim promjene materijala, boje, težine, novi dizajn je očigledno puno tvrđi.

Siguran sam da ste već vidjeli “drop test” videe u kojima je vidljivo da je iPhone 5 puno čvršći od svog prethodnika.

Ive je genije. Točno zna što radi. Ima viziju. To je razlika izmedju vizionara i nas potrošača. Jednim dizajnom je olakšao uređaj, na neki način ga učinio još privlačnijim i uz to ga napravio čvršćim. Poboljšanja u svim smjerovima i pogledima.

Zaslon

Sve ovo sto sam do sada opisao, mozete iskusiti i prije nego pritisnte home gumb te upalite i vidite novi zaslon. Nemojte me pogrešno shvatiti, iPhone 4 i iPhone 4S oba imaju veoma dobre zaslone. Daleko od toga da nemaju.

Ali iPhone 5 je nešto drugo. Ne, ne govorimo o drastičnoj razlici kao između 3GS i 4, ali govorim o definitivno vidljivoj razlici. Teško je reći o čemu se radi, ali 44 procentno poboljšanje u zasićenju boja daje efekt kao da su ikonice upaljene. Kao da weather iconica ima malu LED lamapicu koja još malo više obasjava sunce nacrtano na ikonici.

Plava boja je plavlja a zelena još zelenija. Svjetlina se može pojacati do te mjere da u mraku više ne morate paliti bljeskalicu, nego možete obasjati cijelu prostoriju samo zaslonom.

Zaslon je još jasniji vani na suncu. Ovdje na Floridi sunce vam može biti veliki neprijatelj ako imate neku od iPhonovih jeftinijih alternativa. Ako ste do sada mislili da su iPhone 4 i 4S zasloni odlični vani, što i je istina, onda ćete biti još više iznenađeni iPhoneom 5.

Speeeeed!

iPhone 5 je brz. Stvarno, stvarno brz. A6, dual core 1Ghz po jezgri sa 3 GPU jedinice. Duplo brži od iPhonea 4S i četiri puta brži od iPhonea 4. I to se i vidi i osjeti svake sekunde. Više nema zastajanja. Sve je fluidno, čak i 3D mape. Aplikacije kojima je trebalo par sekundi, sada se otvaraju istog trena. Imate osjećaj kao da su aplikacije već otvorene u pozadini. Med i mljeko.

U sljedećih par dana ću vam pokušati prenijeti moje dojmove i o drugim funkcijama iPhonea, kao što su superbrzi 4G LTE internet na kojem sam već vidio brzine od 51+ Mbps download i 23+ Mbps upload, o novoj kameri i video stabilizaciji, o panoramnim slikama, te novom punjaču i EarPod slušalicama koje su jedne od najboljih koje sam ja imao. I naravno, o trajanju baterije.

Sve u svemu, nadam se da sam vam uspio prenijeti neke od svojih dojmova ovim tekstom i videima, te da ćete mi javiti u komentarima što mislite o svemu  ovome i što biste željeli vidjeti testirano u usporedbi  iPhonea 5 i drugih uređaja.

Ako već niste, ne zaboravite da se pretplatite na naš YouTube kanal te da nas lajkate na Facebooku. Tamo uvijek imamo odlične konverzacije te postamo manje novosti i slike koje se ne pojave na blogu.

 • iDentist

  Super sto je spreda u jednoj “nijansi” crne boje. Ne znam zasto su pozadi odlucili da mesaju staklo i aliminijum.

  Ne mislim da je Apple pogresio, ali da su i pozadi napravili staklo celom duzinom, bio bi 110%!

  Eto.

  • Staklo je bilo previse lomljivivo. LTE i ostali signali ne mogu dobro kroz aluminijum. Djelovi gjde se nalazi antena straga su stakleni. Moram ti priznat da ne izgleda lose. Sad mi se ta pozadina pravo svidja.

 • kako upravo napisah na YT kanalu, jedva čekam nastavak recenzija nove pile.. LTE na Floridi je očigledno sasvim zadovoljavajući. Gledao sam neke prve recenzije drugdje na netu i vidio AT&T LTE brzine od sve 5-7 Mbit/sec što je jako loše. Pa u Sisku i drugdje u Hrvatskoj te brzine premašujem sa iPhone 4 na 3G mreži.. Interesira me jedan tehnički detalj koji nije u najdirektnijoj vezi sa raspakiranjem uređaja (ili jeste). Omare kako si ti osobno riješio pitanje Nano SIM-a AT&T? Pretpostavljam unaprijed posjetom ovlaštenom prodajno – servisnom mjestu.. Iz raznih videa prvog raspakiranja i pokretanja iPhonea 5 zaključujem da su mobiteli odmah spremni za rad, odmah po raspakiranju.. Hvala.

  • Nano sim je dosao u iPhoneu. iPhone je spreman za aktivaciju cim ga upalis. To sam cak snimio u orginalnoj malo duzoj verziji otpakiranja, sto sam izbrisao radi nekih osobnih podataka. Nano sim je stvano mali. Kao pola vrha malog prsta na ruci.

   • taj nano je onda automatski vezan na stari pretplatnički broj ili..? Ako jeste, da li onda više ne radi broj na starom micro sim-u? Interesira me procedura kako su to na AT&T-u izveli.. Hvala na odgovoru.

    • Da nano je vezan za vas stari preplatnicki broj ako niste kupili novi broj. Ako koristite isti broj, broj pocne raditi na novom iPhonu sa novim nano simom a vise ne radi na starom.

 • buha

  odlicno samo tako nastavi, jedva cekam da dodje u hrvatsku da bacim sape na njega a u međuvremenu bi mogli i staviti i one slike Kileta s mišom :)

  • Odi u italiju i svercaj ga ili u sloveniju mada je italija jeftinija ako ne mozes izdrzat jedino ako ti sta ne valja onda ti je garancija tamo i za popravak moras ic di si ga kupio pa je to rizik

 • tCloud Presents

  Zanima me gdje ste kupili iphone 5? Koja drzava?

  • Answer

   Reko je gore USA, Florida

 • LudaGlavo

  Je*** ti bosanski glas :D odlična recenzija! HAHA

 • wateva

  Ma super sve radis ali daj mici taj bosanski naglasak..haha..nastavi samo

  • Chuckie

   Momak bosanac, što bi micao bosanski naglasak?

 • ljiljana

  dali će odma biti u prodaji bijeli model

 • darko

  otprilike dijelimo isto misljenje…kod mene je vec tjedan dana….

  samo omizi ja ga dobio u bijeloj kutiji,wtf??!

 • Mate

  Bok imam pitanje kako ste ga narucili? Iz amerike, i jesu li vam naplatili porez isto ?

 • SM

  Neka se niko ne ljuti, ali meni ovi samsung- ovi kao golf dvica. Hvale ga a ne znaju zasto. Bas je dobar, ima svugdje dijelova. Zasto ce ti onda dijelovi. Mala potrosnja a guta ludo….
  Neka vas u vasem svijetu G2 i S2. Sretno vam bilo

 • Jazzy1ba

  Omare, ima li fizičkih oštećenja na crnom rubu telefona? To je boljka ovih prvih serija velika, i lično mislim da je tu propust Apple design tima veliki. Mogo uređaja se vraća u AT&T.

 • Namjerno su makli staklo jer je smetalo za signal..